Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Akú veľkú akumulačnú nádrž na dažďovú vodu potrebujete?

22.7.2022

Zber dažďovej vody vám ušetrí veľkú časť výdavkov za úžitkovú vodu pre záhradu aj rodinný dom. Výber správnej podzemnej nádrže nie je však taký jednoduchý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aký typ a veľkosť retenčnej nádrže zvoliť? Prevedieme vás výberom krok po kroku a vysvetlíme vám, prečo webové kalkulačky nestačia.

Ako spočítať veľkosť nádrže na dažďovú vodu?

Aby nádrž na dažďovú vodu plnila svoj účel, potrebujete nájsť ideálnu veľkosť. Musí byť dostatočne veľká, aby pokryla všetku spotrebu vody. Zároveň nemôže byť ani príliš veľká, aby ste využívali len polovicu jej objemu. Pri nízkej cirkulácii vody si totiž koledujete o zanesení vody a nádoby mikroorganizmami.

 

Na určenie veľkosti nádrže potrebujete odpovede na dve otázky: Koľko vody vám do nádrže ročne priemerne naprší? Koľko dažďovej vody ročne priemerne spotrebujete? Pri hľadaní odpovedí berte do úvahy niekoľko faktorov:

  • približný úhrn zrážok na vašom území,
  • zastavaná plocha strechy vrátane presahov,
  • materiál povrchu strechy,
  • využitie dažďovej vody v domácnosti (splachovanie, pranie a podobne),
  • počet osôb v domácnosti,
  • plocha záhrady pre zálievku,
  • prítomnosť podzemnej vody pod terénom,
  • rezerva pre suché obdobie (približne na 20 dní).

 

Výpočet vám síce uľahčí obľúbená kalkulačka nádrže na dažďovú vodu, tá ale často nezahŕňa množstvo z vyššie uvedených premenných. Napríklad, je dôležité zahrnúť materiál strechy, pretože rôzne povrchy spôsobujú rôzne straty vody (napr. odparovaním). Z plochých štrkových striech logicky získate oveľa menej vody ako z hlinených pálených škridiel na šikmine.

Každá domácnosť tiež používa inú práčku, trávi doma rôzne dlhú dobu, na záhrade pestuje iné rastliny, ktoré potrebujú inú zálievku, bývajú v suchých oblastiach alebo v chladnejších horách. Premenných je naozaj veľa, preto sa nespoliehajte na všeobecné kalkulačky a radšej si urobte svoj vlastný výpočet. Aj keď nebudete poznať presne všetky údaje, stále získate lepšiu predstavu, než po zadaní pár neurčitých údajov do kalkulačky.

Pokiaľ chcete zistiť možnosti a porovnať, či vaša strecha vystačí na spotrebu celej domácnosti, vyskúšajte užitočnú a viac komplexnú kalkulačku, ktorá zahŕňa viac faktorov ako je plocha strechy a úhrn zrážok. Od nej sa následne môžete odraziť a vykonať vlastné výpočty.

Vyplatí sa nádrž na vodu?

Najčastejší dôvod na zaobstaranie retenčnej nádrže je využitie dažďovej vody v záhrade a na upratovanie domácnosti. Niet divu. Ušetrené náklady na spotrebovanej vode a na stočnom sa pohybujú v prípade veľkých záhrad skutočne vysoko. Konkrétna úspora vody sa odvíja od cien vodného a stočného vo vašej obci a samozrejme na vašej celkovej spotrebe.

Dažďová voda vám v domácnosti ušetrí až 50 % spotreby vody. Môžete s ňou upratovať, splachovať, plniť bazén, prať, umývať auto a po jej úprave sa dokonca aj sprchovať. S tým sa samozrejme spájajú aj väčšie nároky na skladovanie a čistenie vody. Dažďová voda nie je prirodzene dokonale čistá a potrebuje filtráciu. Prichádza do kontaktu so strešnou krytinou, potrubím a ďalšími materiálmi, ktoré cestou stretne, a môže byť znečistená lístím, kľúčikmi, peľom, prachom, vtáčím trusom a podobne. A práve vďaka filtrácii odstránite hrubé nečistoty aj baktérie. Odporúčame odvodňovať hlavne strechy, nezáleží už toľko na tom, či sú rovné alebo šikmé - nad domom, terasou, pergolou, garážou a podobne.

Aktuálne beží aj dotačný program na využitie zrážkovej a odpadovej vody v domácnostiach a na záhrade. Pokrýva až 50 % výdavkov na obstaranie a investície sa vám vrátia o to rýchlejšie. Návratnosť sa tak počíta do pár rokov, takže sa skutočne oplatí do akumulácie dažďovej vody pustiť. Našu ponuku podzemných akumulačných nádrží na dažďovú vodu nájdete tu.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.