Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako poznať plný septik? A ako riešiť problémy, keď nefunguje ako má?

22.2.2023

O septik je potrebné sa pravidelne starať. Funguje na inom princípe než žumpa, preto na určenie doby vývozu nestačí iba vedieť, koľko v ňom máte odpadových vôd. Viete, ako poznať, že už je septik plný, a ako často je potrebné ho vyvážať?

Septik vyvážate menej často než žumpu

septiku sa na rozdiel od žumpy voda tiež čistí a cez zemný filter sa vypúšťa, vsakuje alebo sa používa ďalej. Voda postupne prechádza komorami, v ktorých sa usadzuje kal. A práve ten musíte pravidelne vyvážať fekálnym vozom. Nezáleží teda na celkovom množstve odpadových vôd, ale na množstve kalu, ktorý je usadený v komore.

S ohľadom na princíp svojho fungovania bude teda septik vždy plný, na rozdiel od žumpy, ktorú vyvážate, keď sa hladina dostane do určitej výšky. Spravidla siaha odpadová voda v prvej komore septiku približne 25 cm od horného okraja nádrže.

Ako často sa septik vyváža?

Ideálna frekvencia vývozu je aspoň raz za rok, avšak záleží od veľkosti septiku a spotrebe vody v domácnosti. Oproti žumpe je frekvencia oveľa menšia - vysoké percento odpadovej vody sa vyčistí a môžete ju ďalej použiť alebo nechať tiecť do kanalizácie. Preto je údržba septiku lacnejšia.

Počítajte s tým, že sa neodčerpáva všetok kal. Vždy je potrebné nechať na dne asi 15-centimetrovú vrstvu, aby biologický proces rozkladu pokračoval bez problémov. Ak sa náhodou zastaví, stačí ho podporiť enzymatickými a bakteriálnymi prípravkami, ktoré sú vhodné priamo do septiku a kúpite ich v bežných hobby marketoch.

Ako poznáte, že je septik plný?

Pri starých typoch septiku bez biologického alebo pieskového filtra sledujete mieru tuhého sedimentu v prvej komore - pomôže napríklad dlhá tyč, vďaka ktorej zmeriate výšku kalu. Ďalším častým indikátorom potreby vyvezenia septiku je slabý odtok v domácnosti na záchode, vo vani alebo v umývadle. Septik tiež môže začať viac zapáchať a začnú sa okolo neho tvoriť kaluže hnedej vody.

Nepodceňujte to. Ak pravidelne neodčerpávate vrstvu kalu, ktorý sa usadzuje na dne komôr, zmenšuje sa priestor pre prečistenú vodu, až sa z vášho trojkomorového septiku nakoniec stane obyčajná trojkomorová žumpa, kde sa odpadová voda usadzuje, ale nečistí.

Kto sa stará o vyváženie septiku?

Kal zo septiku môže vyviezť iba spoločnosť, ktorá má v predmete podnikania „nakladanie s nebezpečnými odpadmi", alebo prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd.

Nezabudnite až dva roky spätne uchovávať doklady o správnej likvidácii odpadových vôd či kalu. Dôvod je jednoduchý - zákonodarcovia sa snažia chrániť stav podzemných vôd, aby ľudia nenechávali odpadové vody pretekať do prírody a riešili prípadné problémy so septikom.

Preto neodporúčame vypustiť obsah septiku svojpomocne kalovým čerpadlom. Síce ušetríte a kalové čerpadlo využijete aj inde, ale musíte kontrolovať, či dodržujete platnú legislatívu o nakladaní s odpadovými vodami, čo nie je tak jednoduché.

Ako na upchatý septik?

Slabý odtok a zápach môžu byť známkou nielen plného septiku, ale tiež upchatého odtokového poľa. Prevádzkujú ho bublavé zvuky v toalete, umývadle alebo vani. Podľa toho poznáte, že došlo k zlyhaniu vodovodného odvzdušnenia a odtok sa upchal. Nemusíte teda hneď volať fekálne vozidlo, stačí využiť vaše osvedčené triky. Pomôcť môže gumový zvon, osvedčená jedlá sóda s octom, prípadne aktivátor septiku. Rozoberte a skontrolujte tiež sifón a odstráňte z neho všetky prípadné nečistoty.

Ako na nesprávne fungujúci septik?

Ako sme spomenuli, ideálny stav odpadových vôd v septiku je pár desiatok centimetrov od horného okraja nádrže. Problém nastáva vtedy, ak máte v septiku dlhodobo menej vody a hladina sa nemení. V takom prípade sa pravdepodobne septik poškodil a neplní správne svoju funkciu. Tu už toho svojpomocne príliš nezmôžete a potrebujete pomoc odborníkov. Radíme nečakať, aby ste sa nedostali do problémov so zákonom kvôli kontaminácii okolitých vôd.

Ďalším častým problémom je nedostatok alebo naopak nadbytok baktérií. Poznáte to tak, že sa na hladine vody v septiku začne tvoriť pena, ktorá silne zapácha. Vymieranie baktérií spôsobujú nevhodné prostriedky, ktoré využívate v domácnosti a odpadom sa dostávajú do septiku - napríklad Savo a podobné agresívne umývacie prostriedky. Proces rozkladu potom znovu naštartujete spomínanými baktériami do septiku.

Nenašli ste odpoveď, ktorú hľadáte? Obráťte sa na nás a radi vám pomôžeme.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.