Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako splachovať dažďovou vodou? Najčastejšie využitie dažďovej vody

22.2.2023

Viete, koľko pitnej vody vo vašej domácnosti padne na splachovanie? Podľa prieskumov ide o neuveriteľných 30 - 40 % z celkovej spotreby. Pritom môžete väčšinu nahradiť zachytenou dažďovou vodou a ušetriť tak nemalé náklady. Ako si vybudovať v domácnosti tento systém? Akú nádrž na dažďovú vodu potrebujete? Viete, akým ďalším využitím dažďovej vody ušetríte? Všetko vám opíšeme na nasledujúcich riadkoch.

Systém na využitie dažďovej vody v domácnosti

Najčastejšia schéma na zber dažďovej vody vyzerá nasledovne: Voda ide zo strechy do odkvapu a cez mechanický filter hrubých nečistôt tečie do plastovej akumulačnej nádrže. Prebytok vody potom odteká do kanalizácie alebo sa vsakuje na pozemku.

V tejto chvíli môžete pomocou čerpadla využiť dažďovú vodu napríklad iba na zalievanie záhrady alebo umývanie auta. Pri ďalšom využití v domácnosti máte dve možnosti, ako dostať vodu do domového rozvodu - čerpadlom s tlakovým spínačom alebo cez vodáreň s expanznou nádobou.

Je dôležité, aby boli rozvody pitnej a úžitkovej vody oddelené a nezasahovali do seba. Zároveň potrebujete zaistiť, aby dažďovú vodu v prípade nedostatku mohla nahradiť tá pitná. O to sa stará zariadenie na prepínanie vody, vďaka ktorému tak neprídete o pohodlie ani v období sucha.

Vybudovanie takýchto rozvodov nemusí byť jednoduché, avšak záleží od toho, kde všade chcete využiť dažďovú vodu. Ak napríklad iba na pranie a splachovanie, potom ju stačí zaviesť do kúpeľne, v ktorej máte záchod a práčku, inde to nie je potrebné.

Kde všade v domácnosti využijete dažďovú vodu?

Dažďovú vodu využijete predovšetkým na splachovanie, upratovanie alebo na už spomenuté pranie bielizne. Určite pridajte do rozhodovania aj tento variant - dažďová voda je mäkká a nezanáša tak spotrebiče a potrubia vodným kameňom. Ušetríte za zmäkčovadlá, ak ich musíte používať, a pri mäkkej vode potrebujete menej pracieho prášku, pretože sa lepšie rozpúšťa a uvoľňuje špinu.

Mimo domácnosť využijete dažďovú vodu aj na zalievanie záhrady a umývanie auta. V tom prípade ani nemusíte zavádzať rozvody do domácnosti, vystačíte si s filtrom na hrubé nečistoty a čerpadlom.

Akú akumulačnú nádrž zvoliť na dažďovú vodu?

Veľkosť akumulačnej nádrže závisí od množstva zrážok vo vašej lokalite a od plochy strechy, prípadne iných plôch, z ktorých budete odvádzať vodu. Ideálna je podzemná nádrž - nedochádza v nej ku kolísaniu teplôt a voda nie je vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Aspoň tak nebudete mať problém s mikroorganizmami, udržaním hygieny, kvalitou zachytenej vody a v zime so zamŕzaním.

Spočítajte si priemerné množstvo zrážok v lokalite a porovnajte to so svojou predpokladanou spotrebou na splachovanie či pranie. Okrem približnej veľkosti nádrže vám tieto informácie prezradia ešte jednu zásadnú vec. Zistíte, či je vôbec objem dažďovej vody dostačujúci a či sa vám investícia do systému vyplatí. Pri maximálnom využití dokáže dažďová voda nahradiť až 50 % pitnej vody, čo v dlhodobej mierke znamená naozaj značnú úsporu. Otázkou ale zostáva, či sú na to u vás dostatočné ročné zrážky.

Dotačný program OBNOV DOM

Ceny komplexných systémov na využitie dažďovej vody v domácnosti sa pohybujú od 4 000 EUR vyššie. S financovaním pomáha dotačný program podporujúci majiteľov domácností, ktorí chcú na svojom pozemku vybudovať systém na zadržiavanie a využitie dažďovej vody. Podpora nie je zanedbateľná - získate späť až 60 % investície. Pre podrobnejšie informácie sa pozrite na webové stránky OBNOV DOM alebo sa obráťte na spoľahlivého dodávateľa retenčných systémov, ktorý rád pomôže s prípadným projektom a realizáciou.

 

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.