Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako vyčistiť nádrž či žumpu a odstrániť zápach?

23.2.2023

Chcete sa pustiť do údržby nádrže alebo v nej chcete po rokoch namiesto odpadovej vody zhromažďovať dažďovú vodu? V tom prípade vás čaká jej poriadne vydrhnutie. Postará sa o to buď odborná firma, alebo sa do toho môžete pustiť svojpomocne. My vám v nasledujúcich riadkoch povieme, ako to vykonať.

Príčiny zápachu z nádrže alebo žumpy

Najčastejšou príčinou zápachu nádrže sú baktérie, ktoré majú v odpadovej vode ideálne podmienky na množenie. Rozkladajú jednotlivé zložky (škrob, bielkoviny, tuky, papier a podobne) a počas rozkladu okrem iných prebiehajú procesy zahnívania a oxidácie, uvoľňujú sa plyny a uhľohydráty. A práve pre tieto procesy je typický nepríjemný zápach.

Vyčistenie od odborníkov

Existujú firmy, ktoré sa čisteniu nádrží a žúmp venujú. Využívajú na to čistiace vozidlo, tlakovú vodu a výkonné čerpadlá, dostanú sa aj do väčších hĺbok, nádrž rýchlo a kvalitne vyčistia a všetok vzniknutý odpad odvezú na ekologickú likvidáciu. Odborníci naviac skontrolujú technický stav nádrže a vykonajú revízie.

Výhodou je, že vy sa nezašpiníte, máte to bez starostí a ušetríte čas, nevýhodou sú samozrejme vyššie náklady než pri čistení svojpomocne. Ak ale chcete do nádrže zbierať dažďovú vodu, môže vám tieto výdaje pokryť dotačný program OBNOV DOM. Ten sa venuje akumulácii zrážkovej vody a jej ďalšiemu využívaniu a práve investície spojené so zaobstaraním novej nádrže alebo prerod starého odpadového systému na zber dažďovej vody patria medzi náklady, ktoré vám štát preplatí až do výšky 60 %.

 

Ako vyčistiť starú žumpu svojpomocne?

Na vyčistenie žumpy si vyhraďte radšej jeden celý deň a zavolajte si k nej aj pomocníka (alebo viac). Hlavným dôvodom je vaša bezpečnosť. V nádrži sa totiž okrem iného kumulujú nebezpečné plyny, ako sú oxid uhoľnatý a metán, takže dlhodobý pobyt v nej neodporúčame. Majte tiež oblečené ochranné prostriedky, ako je respirátor, okuliare, oblek a rukavice, a zaistite si dostatočné odvetrávanie nádrže. Zavolajte si k práci pomoc, ktorá vás bude vonku istiť (ideálne aj lanom).

Hrubé vyčistenie žumpy

Ak je žumpa stále v prevádzke a slúži na zhromažďovanie odpadovej vody, tá sa najprv kompletne odčerpá do cisterny a následne sa pomocou tlakovej vody odstránia nečistoty. Povedzte pracovníkom, že chcete nádrž kompletne vyčistiť, aby zvyšky čo najlepšie odsali. Firma s fekálnym vozidlom potom odpad odvezie pre ekologickú likvidáciu a vám dá všetky potrebné potvrdenia.

Mechanické vyčistenie žumpy

Pomocou metly, lopaty či podobného nástroja odstráňte zo steny hrubé nečistoty. Ideálne je použiť vysokotlakový čistič, ktorý vás tejto mechanickej práce ušetrí. Ak na dne zostal pevný sediment, vyťahajte ho ručne vo vedrách von. Je to lepšia možnosť než ho riediť vodou a následne vyčerpávať čerpadlom. Sediment buď odvezie fekálne vozidlo, alebo ho uložte do kompostu, kde sa bude približne rok rozkladať.

Očistenie žumpy tlakovou vodou

Celú nádrž postupne vyumývajte vodou pod čo najväčším tlakom a vodu s nečistotami priebežne odčerpávajte do septiku a žumpy kalovým čerpadlom, ktoré nasáva odpadovú vodu a poradí si aj s nečistotami do priemeru 45 mm. Novšie modely sú naviac doplnené ochranou proti preťaženiu. Použitie iných čerpadiel neodporúčame, aby ste si ich nezničili. Znovu pripomíname, aby ste nezabudli na bezpečnosť pri práci a dávali si pravidelné prestávky na čerstvom vzduchu alebo sa striedali so svojím pomocníkom.

Dôkladné dočistenie žumpy

Ak nemáte k dispozícii vysokotlakový čistič, ktorý je pri vymývaní nečistôt spoľahlivý, musíte jeho dôkladnosť vziať zaň. Pomocou kefy nádrž dôkladne dočistite, opláchnite vodou pod tlakom a všetko znovu vyčerpajte pomocou kalového čerpadla.

Skontrolujte a vyčistite všetky potrubia a filtre, ktoré sú súčasťou nádrže. Keď celý proces úspešne dokončíte a mechanické čistenie bude dokonalé, môžete nádrž používať na zbieranie dažďovej vody aj bez dodatočnej chemickej úpravy.

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.