Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako vyčistiť vŕtanú studňu svojpomocne?

3.3.2023

Studňa potrebuje z času na čas vyčistiť, aby ste neprišli o zdravotne nezávadnú vodu a nezničili si čerpadlo. So základným vybavením a trochou šikovnosti ju zvládnete vyčistiť aj svojpomocne. Prečítajte si návod, ako na to, a kedy už treba na čistenie vrtu zavolať odborníkov.

Ako poznáte, že sa vrt začína znečisťovať?

Znečistenie poznáte podľa niekoľkých vodítok. Po načerpaní vody do nádoby ju nechajte odstáť a sledujte, či sa na dne vytvoril sediment. Alebo sa tiež častejšie zanáša filter, vypozorujete slabší tlak alebo voda začne zapáchať. V domácnosti vám môže voda z kohútika vychádzať spolu so vzduchom a prskať okolo.

Studňu čistite pravidelne raz za dva až tri roky, ďalej vždy po povodniach alebo pokiaľ zistíte znečistenie poľnohospodárskeho alebo priemyselného pôvodu. Samozrejmosťou sú pravidelné odbery vody, ktoré zašlite na rozbor. Jedine s nimi máte istotu, že máte v studni nezávadnú vodu - na prvý pohľad totiž obsah dusičnanov alebo ďalších škodlivín nespoznáte.

Pri vŕtanej studni má tiež vplyv podložie. Čím mäkšia je, tým ľahšie sa zanáša a tým častejšie je potrebné vrt čistiť. V spodnej časti vrtu je tzv. kalník, ktorý zachytáva nečistoty, má 3-5 metrov a nad ním sa nachádza čerpadlo. Kalník sa postupom času zanesie ílom alebo pieskom a nános sa dostane až k čerpadlu. V tejto chvíli už to spoznáte na kvalite vody, v horšom prípade sa čerpadlo predrie a začne zhadzovať istič. To už vám nič iné, než vyčistenie studne nezostane.

Čistenie vrtu vodou

Metóda čistenia prúdom vody sa hodí pre veľmi zanesené vrty a poradí si aj s usadeným nánosom nečistôt, jemného piesku a podobne. Podstata spočíva v tom, že sa do vrtu spúšťa hadica, cez ktorú sa privádza vysokotlaková voda z povrchu pomocou čerpadla. Prúd vody vymieľa kal vo vrte a privádza ho na povrch cez výrobné potrubie.

Nevýhodou je, že hrozí zničenie filtra vrtu kvôli vysokému tlaku vody. Rizikom je aj nekontrolované uvoľňovanie kalu z vrtu, takže sa pravdepodobne dočkáte toho, že všade okolo studne budete mať kal, ktorý ste starostlivo dostali z vrtu.

Čistenie vrtu vzduchom (airlift)

Princíp je rovnaký alebo podobný ako pri umývaní prúdom vody. Rozdiel je v tom, že v tomto prípade čistíte vrt vysokým tlakom vzduchu. Všetko sa vykonáva s kompresorom s hadicou (tzv. airliftom), cez ktorú sa tlačí vzduch do vrtu. Ten tlačí vodu s kalom na povrch.

Nevýhody zostávajú rovnaké - vysoký tlak vzduchu môže poškodiť filter a spôsobíte si znečistenie na povrchu okolo studne. Navyše môžete čistiť vrty iba do hĺbky 30-40 metrov. Z týchto dôvodov je lepšie, ak v prípade čistenia vrtu vzduchom alebo vodou využijete odborníkov.

Čistenie vrtu čerpadlom zvládnete svojpomocne

Táto metóda je ideálna na čistenie vrtu svojpomocne. Hodí sa na všetky typy vrtov so všetkými priemermi a do hĺbky 90 metrov. Účinne vyčistíte vrty zanesené ílom, hrdzou a hrubými nečistotami. Čerpadlo šetrne rozruší stlačený kal vo vrte a vyvediete nečistoty na povrch pomocou vody. Metóda je bezpečná pre vrt - úlohou je iba vyčerpať všetko, čo je na dne vrtu. Potrebujete iba miesto, kam vypustíte všetku znečistenú vodu s kalom.

 

Vyberte také čerpadlo, ktoré zodpovedá podmienkam vášho vrtu - závisí od priemeru, dopravnej výšky, maximálnej hĺbky ponoru a podobne. Počítajte tiež s tým, že dôjde minimálne k výraznému opotrebovaniu čerpadla, nezriedka aj k jeho úplnému zničeniu.

Na čistenie vrtu nikdy nepoužívajte ponorné čerpadlá do vrtu, tie totiž nie sú konštruované na čerpanie znečistenej vody. Nevhodné sú tiež kalové čerpadlá kvôli svojmu priemeru.

Čistenie studne svojpomocne

  • Demontujte ponorné čerpadlo zo studne a vyčistite ho. Pokiaľ je vrt veľmi zanesený, dávajte pozor, priemer vrtu sa pravdepodobne zmenšil. Využite príležitosť pre poriadnu údržbu a prípadné opravy čerpadla.
  • Odčerpajte vodu z vrtu pomocou čerpadla na čistenie, ideálne všetku. Vyberte čerpadlo s vysokým výkonom, odolnosťou a nízkymi obstarávacími nákladmi.

• Vyčistite vrt oceľovou kefou a opravte poškodené časti vrtu.

• Inštalujte späť ponorné čerpadlo.

  • Nechajte vrt 48 hodín stáť, aby drobné usadeniny klesli na dno vrtu.

Kedy nechať čistenie studne na odborníkoch?

Nečistite vrt sami, pokiaľ sa v ňom vyskytuje vyššie množstvo železa, mangánu alebo dusičnanov. To isté platí pre hlbinné vrty, kedy hrozí zaseknutie čerpadla alebo pri nutnosti využitia špeciálnej techniky.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.