Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako zviesť dažďovú vodu z odkvapu do akumulačnej nádrže?

3.3.2023

 

Využite dažďovú vodu na zalievanie, pranie alebo splachovanie. Nielen počas letného sucha sa oplatí nenechať si ju pretiecť medzi prstami a zbierať do suda,alebo rovno do akumulačnej nádrže. Prečítajte si náš článok a dozviete sa, ako zviesť vodu z odkvapu.

Využitie dažďovej vody

Dažďová voda je skvelá na zálievku záhrady aj izbových rastlín. Je mäkká, neobsahuje chlór, je chudobná na soli a má prirodzenú teplotu, ktorú si navyše v podzemnej akumulačnej nádrži uchová. Vyrieši aj umývanie auta, pranie alebo splachovanie.

Prepracované systémy na využitie zrážkovej vody ju zachytia, očistia od mechanických nečistôt, akumulujú a v prípade potreby privedú k spotrebičom v domácnosti. Zároveň zaistia odtok prebytočnej vody mimo systému, alebo naopak majú možnosť doplnenia pitnou vodou v prípade sucha. Ročne tak ušetríte tisíce korún.

Ako funguje zber dažďovej vody?

Na začiatku sústavy je zberné zariadenie, ktoré zachytí dažďovú vodu. Nemusí to byť len strecha - odvodňovacou plochou môže byť chodník, príjazdová cesta alebo iná spevnená plocha. Dažďová voda prejde cez filter, ktorý ju prečistí od lístia, vetvičiek a ďalších mechanických nečistôt, až do akumulačnej nádrže. Jej veľkosť sa odvíja od odvodňovacej plochy. Pri rodinných domoch sa najčastejšie využívajú nádrže s objemom 3-6 m3.

Na odčerpanie vody z akumulačnej nádrže na ďalšie použitie využijete čerpadlo alebo čerpacie stanice. Pri nedostatku dažďovej vody s ňou môžete plynule prejsť na iný zdroj vody pri nedostatku - napríklad na studňu alebo vodovodný poriadok. Ideálne je využiť čerpadlo s riadiacou jednotkou, ktorá reaguje na okamžitú spotrebu.

 

Ako napojiť odkvap na nádrž?

Do nádrží zvediete vodu priamo z odkvapového zvodu, alebo využijete výklopný odvádzač vody. Montuje sa ako „mezikus" na zvislý zvod a presmerováva prúd vody ďalej do potrubia (stačí štandardné kanalizačné potrubie). Tieto odvádzače majú filtračné sito, ktoré zbavuje vodu nečistôt ešte pred tým, než sa dostane do akumulačnej nádrže. Ako filter poslúži napríklad aj polkruhové siete kopírujúce tvar odkvapu, ktoré bránia vnikaniu listov do odkvapových zvodov.

Ako čerpadlo môžete využiť napríklad také, ktoré spína od poklesu tlaku pri otvorení kohútika. Pri zavlažovaní už nemusíte spínať samotné čerpadlo, ale stačí otočiť kohútikom na vodu. Čerpadlo nedávajte úplne na dno nádrže, kam sa usadzujú nečistoty - výrazne si tým skracujete jeho životnosť.

Využitie dažďovej vody v domácnosti

Voda sa v domácnosti rozvádza samostatnými rozvodmi čerpaním z akumulačnej nádrže. Základnými prvkami systému sú domová vodáreň, filtračná jednotka, vodomer a záložný prívod. Nezabudnite, že nesmie dôjsť k priamemu styku dažďovej a pitnej vody v distribučnej sieti. Nepotrebujete však robiť druhé rozvody, stačí napríklad v kotolni vybudovať prepínač, s ktorým budete prepínať využitie pitnej alebo dažďovej vody. Pokiaľ využijete vodu len pre závlahu, bude systém výrazne jednoduchší.

 

Dotácia ušetrí náklady

Pomocou dotačného programu Dažďovka môžete získať dotácie na využitie zrážkovej a odpadovej vody v domácnosti aj v záhrade. Celkovo získate 50% z celkových výdavkov až do výšky 60 000 Sk na zachytávanie, filtráciu a akumuláciu zrážkovej vody na ďalšiu zálievku alebo na využitie prečistenej odpadovej vody v domácnosti.

A práve podzemné nádrže na akumuláciu zrážkovej vody sú preferovaným variantom vďaka dlhodobo dobrej kvalite akumulovanej vody. Pod zemou je totiž chránená pred účinkami denného svetla, mrazu, výkyvom teplôt a podobne. Neváhajte sa nám ozvať, radi zodpovieme ďalšie otázky, poradíme s výberom alebo zariadime akumuláciu vody na kľúč podľa vašich predstáv.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.