Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako urobiť záhlavie vŕtanej studne? Akú šachtu vybrať?

27.7.2022

Je lepšie urobiť betónovú šachtu pri vŕtanej studni, alebo sa oplatí plastová? Prečítajte si, aké požiadavky musia záhlavie studne spĺňať, akú šachtu vybrať a ďalšie užitočné informácie, ktoré pri budovaní vlastnej vŕtanej studne uvítate.

Ako na vŕtanú studňu? Nezabudnite na stavebné povolenie

Vŕtané studne berú vodu z hlbších vrstiev ako futbale - mnohokrát aj z viac ako 30 metrov. Vďaka tomu získate možnosť izolácie plytkej povrchovej vody od odnímacej časti hlbšej podzemnej vody. Tá nie je závislá na atmosférických zrážkach, jej množstvo je stálejšie počas celého roka a kvalita je samozrejme lepšia.

Nevýhodou je, že si vŕtanú studňu nepostavíte sami a musíte si ju zaistiť od odborníkov. Je tiež dôležité pripomenúť, že vŕtané studne sa označujú ako vodné dielo a ako také potrebujú stavebné povolenie. Novinkou posledných pár rokov je, že potrebujete aj na skúšobný vrt súhlas miestneho vodoprávneho úradu, ktorý je súčasťou obecného úradu.

Vhodný typ studne poradí hydrológ, ktorý vypracuje hydrogeologický posudok a nájde vhodné miesto pre studňu vzhľadom na podložie aj množstvo podzemnej vody.

Čo je to záhlavie vŕtanej studne?

Záhlavie studne je plastová podzemná šachta, ktorá slúži na vodotesné a hygienické zakončenie vrtu studne. V záhlaví je uložená potrebná technológia a napojenie na rozvod vody, na vodomer, závlahový systém a podobne. Často v ňom nájdete aj plastový rebrík alebo stúpadlá k ľahšiemu prístupu.

Na záhlavie studne nazerajte ako na celok, pretože jedine tak bude plne funkčný. Pomôže vám k tomu norma, ktorá popisuje niekoľko požiadaviek na záhlavie studne. Napríklad plášť studne musí byť vyvedený aspoň 0,5 metra nad upravený terén okolo studne. V opačnom prípade hrozí znečistenie vnútorného plášťa studne, kontaminácia vody alebo znižovanie životnosti čerpadla. Všeobecne berte túto normu ako dobrého radcu, ktorý vás zbaví radu problémov a nepríjemností.

Plastová alebo betónová šachta na vŕtanú studňu?

Vrt studne môžete ukončiť dvojakým spôsobom: plastovou šachtou pre záhlavie studne alebo betónovou šachtou. Plastové šachty sú zvárané z polypropylénových dosiek a sú vystužené proti tlaku. Nie je vhodná do miest s vyšším statickým zaťažením, ako sú napríklad príjazdové cesty, avšak v bežne pochôdznych plochách ju použijete bez problémov.

Výhodou plastovej šachty je bezpochyby jej nízka hmotnosť, dlhšia životnosť a 100% vodotesnosť. Viac tiež ochráni vrt pred kontamináciou stekajúcimi zrážkami obsahujúci zeminu alebo chemikálie. Na výber máte z veľkého množstva typov šácht na vŕtanú studňu a pri inštalácii sa s ňou ľahko manipuluje.

Plastová šachta sa usadzuje pod terén na zhutnený vodorovný podklad - obvykle na betónovú dosku. Následne sa ukotví betónom okolo celého obvodu a rovnomerne obsype štrkom. Celá inštalácia plastovej šachty sa dá zvládnuť svojpomocne.

Betónové šachty sú určené predovšetkým pre veľmi zaťažované pojazdné plochy. Je naozaj ťažká a mohutná a zvládne aj tlak nákladnej dopravy, avšak sama o sebe váži aj niekoľko ton.

Aké záhlavie studne vybrať?

Plastovú šachtu na vŕtanú studňu vyberáte podľa niekoľkých faktorov. Dôležité je, či sa v miestach vyskytuje spodná voda, aká zemina je v podloží, aké zaťaženie do miest plánujete, aké rozvody a technológie chcete uschovať, akú veľkú šachtu potrebujete a ďalšie. Preto je ideálne sa obrátiť na odborníkov. Neváhajte nás kontaktovať, radi poradíme a pomôžeme s výberom ideálneho záhlavia pre vašu studňu.

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.