Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako čítať čísla na vodomere? Zistite svoju spotrebu.

27.7.2022

Vzhľadom na neustále sa zvyšujúce náklady na bývanie sa oplatí sledovať, koľko vody vlastne vašou domácnosťou pretečie. Viete to? Naučíme vás čítať svoju spotrebu z vodomeru a poradíme, ako na samoodpočet.

Odpočet na modernom type vodomeru

Pomerne jednoducho znázorňujú spotrebu vody moderné typy vodomerov. Najčastejšie na nich nájdete iba jeden veľký číselník, na ktorom je znázornená desatinná čiarka a jednotky. Celé čísla sú podfarbené čiernou farbou, čísla za desatinnou čiarkou sú červené. Vám už stačí len starostlivo zapísať celé čísla pred desatinnou čiarkou.

Pokiaľ bývate v byte alebo v dome s diaľkovým vykurovaním, je pravdepodobné, že máte vodomery zvlášť na teplú a na studenú vodu. Modré zariadenie meria studenú vodu, červený vodomer naopak teplú.

Odčítanie na staršom type vodomeru

Na starších typoch vodomeru sú okrem číselníka aj 3-4 drobné červené ručičky na malých ciferníkoch. Ide o podrobnejšie odpočty, ktoré znázorňujú jednotky. Každý z týchto ciferníkov je označený drobným desatinným číslom, kedy najnižšia má hodnotu 0,0001 a najvyššia 0,1. Celkovú hodnotu tak získate „zozbieraním" všetkých čiastkových hodnôt. Na hlavnom číselníku vidíte celé jednotky v m 3 a na malých ciferníkoch nasledujú čísla za desatinnou čiarkou. Z tohto typu vodomeru síce teda vyčítate spotrebu ťažšie, ale presnejšie.

Zistite, či vodomer meria správne

Nie ste si istí, či vodomer meria správne? Uzavrite všetky kohútiky a spotrebiče, ktoré čerpajú vodu. Pozrite sa na vodomer a skontrolujte, či sa otáča. Pokiaľ áno, pravdepodobne vám niekdy uniká voda. Prípadne môžete prevádzkovateľa vodomeru požiadať o preverenie, či nejde o závadu.

Zdá sa vám, že na poslednej faktúre máte príliš vysokú čiastku? Skontrolujte konečný stav vodomeru na faktúre so stavom vodomeru v domácnosti. Ak údaje nezodpovedajú, môže ísť o chybný odpočet alebo samoodpočet. Problém môže byť v úniku za vodomerom na vnútornom vodovode. Typickým miestom sú možné praskliny pod podlahou, v zemi alebo vada spotrebičov (napr. poisťovací ventil bojlera, alebo práčky).

Samoodpočet vodomeru

Odčítanie vodomerov obvykle vykonávajú zamestnanci vodárenských spoločností. Pokiaľ ho ale máte umiestnený priamo v objekte alebo na neprístupnom mieste a odčítač vás opakovane nezastihne, môžete si nahlásiť tzv. samoodpočet vodomeru (maximálne dvakrát po sebe). V takom prípade nahlasujete okrem stavu vodomeru a dátumu odpočtu aj adresu odberného miesta a číslo vodomeru.

Patrí vodomer do šachty alebo do domu?

Kde vlastne vodomer nájdete? Je povinnou súčasťou vodovodných prípojok a jeho umiestnenie určuje vlastník alebo prevádzkovateľ vodovodu. Sú dva spôsoby, ako vodomer usadiť. Buď na vyhradené miesto v dome - spravidla za prvé dvere, najďalej 2 metre od obvodového muriva a na suchom a prístupnom mieste, alebo do vodomernej šachty. Záleží na podmienkach miestnej vodárenskej spoločnosti. Treba povedať, že v dome vám povolí vodomer len výnimočne, častejšie je jeho osadenie v šachte.

Vo vodomerných šachtách nájdete okrem vodomeru napríklad aj sedlový ventil, redukciu, výpustný ventil, prípadne filter a ďalšie armatúry. Šachty môžu byť vymurované, betónové alebo plastové, hlboké alebo plytké. Každý druh má svoje výhody a nevýhody. Napríklad hlboká vodomerná šachta je odolnejšia voči zamrznutiu a niektoré typy sú aj pojazdové, zatiaľ čo plytká šachta nepotrebuje obetónovanie a nie je náchylná na spodnú vodu.

S výberom vodomernej šachty sa nebojte obrátiť na odborníkov. Poradí vám, aby umiestnenie šachty bolo ideálne pre jednoduchú montáž, údržbu aj odpočet a zároveň spĺňala všetky potrebné nariadenia.

 

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.