Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako často sa vyváža nádrž a kde všade sa oplatí?

2.9.2022

Nádrž je bez pochyby najjednoduchším spôsobom, ako na svojom pozemku vyriešiť odpady. Je administratívne nenáročná a počiatočná investícia nízka. Predražiť sa vám ale môžu vývozy žumpy. Ako často ju treba vyvážať a koľko vás to bude stáť?

Ako funguje žumpa?

Nádrž, inak tiež žumpa, je bezodtoková nádoba na odpadovú vodu . Na rozdiel od septiku a domácich čističiek neslúži ako čistiace zariadenie, ale len na zhromažďovanie odpadu. Preto sa musí pravidelne vyvážať. Žumpa pritom nemusí slúžiť len na odber odpadovej vody, môžete ju na pozemku nainštalovať aj ako zásobník na dažďovú vodu.

Riešiť odpadovú vodu pomocou nádrže sa oplatí v niekoľkých prípadoch. Napríklad ak v obci nie je kanalizačná prípojka alebo je nedostupná, na chaty a ďalšie rekreačné nehnuteľnosti, kde nebývate príliš často a domáce čistička odpadových vôd by postrádala zmysel. Inštaluje sa aj tam, kde je ťažké získať povolenie na vypúšťanie odpadových vôd do prírody.

Na prvý pohľad ide o najjednoduchšiu verziu odpadov, bez zástavby, takmer bez papierovania as nízkou počiatočnou investíciou. Plastové nádrže zaobstaráte v priemere za 1000 Eur. Vyrábajú sa v zásade samonosné do suchého prostredia, samonosné do spodnej vody a na obetónovanie. Samonosné nádrže do sucha sú na bežné použitie. Samonosné nádrže konštrukčne upravené do spodnej vody odporúčame hlavne do záplavových oblastí a na pozemky s vyššou hladinou spodnej vody. Nádrže na obetónovanie zase do blízkosti príjazdových komunikácií.

Ako často vyvážať nádrž?

Frekvencia vyváženia sa odvíja od počtu osôb v domácnosti, na množstve spotrebovanej vody a na veľkosti nádrže. Počty sú jednoduché, jedna osoba priemerne vyprodukuje približne 100 litrov odpadových vôd denne. Ak teda máte štvorkubíkovú nádrž (4 000 litrov), potom ju pri dvoch ľuďoch naplníte za 20 dní, pri štyroch ľuďoch za 10 dní a podobne.

Náklady na prevádzku nádrže

Priemerne sa náklady na vývoz nádrže pohybujú okolo 120 Eur - čo je cena za samotný ,,výcuc" a dopravu. Vývoz nádrže nie je lacná záležitosť, preto ju odporúčame predovšetkým k rekreačným objektom a chatám. V prípade celoročného využívania vás vývozy môžu stáť až 1600 Eur. Za to už si zaobstaráte trojkomorový septik alebo čističku odpadových vôd.

Nezabudnite sa tiež pri objednávaní firmy uistiť, akú kapacitu má fekálna auto. Ak potrebujete vyviezť nádrž o 12m3 a zistíte, že fekálne vozidlo má kapacitu len 7m3, zaplatíte každú jazdu zvlášť. Overte si tiež, či vám firma vydá doklad o množstve odvezeného odpadu. Prečo?

Máte žumpu? Úrady ju môžu chcieť vidieť

V roku 2019 došlo k sprísneniu vodného zákona a úplne bez papierovania už fungovanie nádrže nie je. Domácnosti, ktoré využívajú miesto obecnej kanalizácie žumpu, musia byť schopné úradom dva roky spätne doložiť, koľko celkovo vyprodukovali odpadu za rok - respektíve koľko odpadu z ich nádrže fekálne vozidlá odviezli. Pokiaľ odvezený objem nebude zodpovedať spotrebe domácnosti, môže vám úrad udeliť pokutu až 4 tisíce Eur. Dôvodom sprísnenia zákona je zamedzenie vylievania odpadových vôd do prírody. Nádrž hlavne nevypúšťajte do prírody - ani na pole, ani do potoka. Aj to je trestný čin.

Kedy dáva nádrž zmysel?

Nádrž sa vzhľadom na náklady na vyváženie vyplatí v okrajových prípadoch, keď je domácnosť minimálne využívaná, tam, kde by ste len ťažko vybavovali stavebné povolenie pre septik alebo čističku odpadových vôd alebo povolenie na vypúšťanie odpadových vôd. Pokiaľ sa pre nádrž na svoj pozemok rozhodnete, neváhajte sa na nás obrátiť a radi vám poradíme s výberom a jej umiestnením na pozemku.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.