Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako funguje domáca čistička odpadových vôd a na koľko vás vyjde?

2.9.2022

Pokiaľ sa nemôžete napojiť na verejnú kanalizáciu, je pre vás domáca čistička odpadových vôd najlepšou voľbou. Patrí medzi moderné, ekologické riešenie s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Ako ČOV funguje a koľko vás bude jej prevádzka stáť?

Ako funguje čistička odpadových vôd?

Domáca čistička odpadových vôd (čiže ČOV) sa stará o spoľahlivé prečistenie odpadovej vody z domácnosti. Všetko od vody z toalety, sprchy, umývania riadu a podobne. Predstavuje ekologickejšiu, účinnejšiu a finančne menej náročnú alternatívu ku klasickému septiku. U biologických čističiek odpadových vôd môžete vodu vypúšťať priamo do potoka, rieky alebo vsakovať na pozemku a ušetriť tak na stočnom.

Pracuje na princípe mechanicko-biologických procesov, ktoré zbavia odpadovej vody až 97% nečistôt. Po privedení vody do čističky nečistoty sedimentujú a následne začne biologický proces čistenia pomocou baktérií, ktoré rozkladajú odpad vrátane tukov. Tieto mikroorganizmy znižujú objem kalu a eliminujú zápach.

Samotné čistenie odpadovej vody v domácej ČOV prebieha v niekoľkých krokoch:

  • Vo vode sedimentujú mechanické a plávajúce časti.
  • Baktérie vyčistia vodu od organických nečistôt.
  • Prečistená voda bez kalu odteká do retenčnej nádrže na ďalšie využitie alebo je odvedená preč.

Kedy a kde využijete čističku odpadových vôd

Domáca čistička odpadových vôd nájde využitie všade, kde sa nemôžete pripojiť k verejnej kanalizácii a nechcete využívať žumpu či nádrž, s ktorými sa spájajú pravidelné vývozy. Oproti nádrži či žumpe sa domáca čistička odpadových vôd nemusí vyvážať do mestskej čističky. Starostlivosť potrebuje len kvôli vyvezeniu kalu. Ako často? Záleží na type ČOV - u niektorých je potrebné vyvážať dvakrát ročne, v prípade ČOV s veľkou akumulačnou časťou necháte odviezť kal raz za rok.

Oceníte ju aj v prípade, že máte kanalizáciu od domu vzdialenú natoľko, že by vás kanalizačná prípojka vyšla draho. Môže sa však stať, že obec nemusí vydať stavebné povolenie s nádržou. Legislatíva dokonca uprednostňuje napojenie na verejnú kanalizáciu a úrady vás môžu prinútiť k napojeniu, aby sa kapacita miestnej čističky vôd naplnila.

Náklady na prevádzku domácej čističky

Obstarávacia cena domácej ČOV sa pohybuje okolo 1865 Eur. Na svoju prevádzku potrebuje elektrickú energiu - predovšetkým na prevádzku dúchadla, ktoré do čistenej vody vháňa vzduch. Priemerná denná spotreba sa pohybuje medzi 0,5 až 1 kWh. Aj napriek vysokej obstarávacej cene sa vďaka lacnej prevádzke sa tak náklady veľmi rýchlo vrátia.

Údržba a papierovanie okolo domácej ČOV

Hoci niektorí dodávatelia sľubujú bezúdržbovú prevádzku, nie je to tak celkom pravda. Oproti žumpám či nádržiam síce máte menej starostí , ale aj o čističku sa treba starať. Pre bezproblémovú prevádzku je ideálne nepoužívať agresívnu kuchynskú chémiu. Napríklad agresívne tablety do umývačky riadu alebo rôzne dezinfekčné prípravky na báze chlóru, ako je Savo. V opačnom prípade by ste si zabili užitočné baktérie v čističke.

Čistiačka odpadových vôd je oficiálne vodohospodárskym dielom. Potrebuje dokumentáciu, povolenie o nakladaní s vodami alebo tzv. ohlásenie. Najdôležitejším dokumentom je prevádzkový poriadok čističky, z ktorého vyčítate aj mnoho požiadaviek na jej údržbu. Okrem toho by ste mali mať aj prevádzkové záznamy v „denníku", ktorý býva súčasťou odovzdania DČOV a do ktorého uvediete všetky zmeny a práce vykonávané na čističke.

Čistička na chate? Nie vždy je to dobrý nápad

Pri riešení odpadov pri rekreačnom objekte myslite na to, že ČOV potrebuje pravidelný prítok odpadových vôd . Umiestnenie čističky k nehnuteľnosti, v ktorej sa zdržiavate len občas, ako je chalupa alebo chata, nie je ideálne riešenie. Bez prísunu živín pre mikroorganizmy nebude celý proces čistenia fungovať a čistička sa môže stať skôr problémom. Pokiaľ jazdíte na chatu pravidelne, napríklad každý víkend, správna čistička takúto prevádzku zvládne. Na zimu ju môžete zazimovať a na jar znova obnoviť prevádzku.

Pokiaľ sa ale k odpočinku dostanete raz za mesiac, je lepším riešením nádrž či septik. Pre chatu s menším objemom odpadových vôd je ideálna bezodtoková nádrž, ktorú bude pravidelne vyvážať fekálne vozidlo. Ak je odpadová voda viac, zvoľte septik s filtrom, ktorý vodu zároveň prečistí a údržbu potrebuje obvykle len raz ročne.

Váhate? Obráťte sa na nás a my vám pomôžeme zvoliť to najlepšie riešenie.

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.