Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako zapojiť a inštalovať čerpadlo do vŕtanej studne?

2.9.2022

Aby studňa slúžila, potrebuje vhodné čerpadlo a jeho správne nainštalovanie. Pri chybe totiž môžu vznikať problémy s dodávkou vody alebo k poškodeniu čerpadla. Aké zariadenie vybrať pre vašu studňu a ako ho správne nainštalovať? Pripravili sme zjednodušený návod a rady, ktoré vám proces uľahčia.

Nasávacie čerpadlá

Pre kopanú studňu do hĺbky 8 metrov využijete nasávacie čerpadlo, ktoré umiestnite nad studňu. Dokáže nasať vodu z hĺbky 7 až 8 metrov , z väčšej hĺbky vodu kvôli nedostatočnému tlaku nedostanete. Fyzikálne zákony jednoducho obísť nejde. Dôležité je umiestniť čerpadlo tak, aby sanie bolo čo najbližšie k hladine vody.

Pre výber nasávacieho čerpadla potrebujete poznať iba potrebný výtlak a prietok čerpadla. Zvoľte také údaje, aby zodpovedali vašej spotrebe vody a čerpadlo zaistilo jej dostatok. Inak povedané, musíte vedieť, koľko vody potrebujete a do akej výšky ju má čerpadlo dostať.

Ponorné čerpadlá

V prípade vŕtaných studní sa využívajú tzv. ponorné čerpadlá, ktoré dokážu čerpať vodu z väčších hĺbok. Sú ponorené pod hladinou a vtláčajú vodu do vodovodného potrubia . Iné ako ponorné čerpadlá sa pre vŕtané studne prakticky nepoužívajú. Pohodlnú inštaláciu čerpadla vám umožní šachta na vŕtané studne.

Priemer čerpadla zvoľte aspoň o 10 mm menší, než je priemer vrtu, pri veľmi hlbokých studniach odporúčame ešte väčší rozdiel, pretože rúra môže byť v niektorých miestach mierne ohnutá. Zamedzíte tým problémom, že by ste čerpadlo do vrtu nedostali alebo ho naopak nevytiahli.

V prípade ponorného čerpadla je výber zložitejší, pretože okrem výtlaku a prietoku potrebujete poznať aj hĺbku a šírku vrtu a tiež výdatnosť vodného zdroja (hľadajte informácie o výtlaku, prietoku a maximálnej hĺbke ponorenia). Príliš výkonné čerpadlo môže zbytočne zvyšovať spotrebu elektrickej energie a nadmerne rýchle čerpanie môže viesť k poškodeniu vodného zdroja.

Inštalácia čerpadla do vŕtanej studne

  • Pripojte k čerpadlu výtlačné potrubie. Najčastejšie sa využíva tvrdá PE hadica alebo špeciálne rúrky. Ideálne je, ak sa jeho dimenzia zhoduje s výtlačným pripojením čerpadla. Môžete výtlačné pripojenie zredukovať, ale nie o viac ako jednu dimenziu. Napríklad na pripojenie 5/4'' na čerpadle pripojíte 1'' na hadicu. Viac neodporúčame kvôli zbytočným tlakovým stratám.
  • Spustite ponorné čerpadlo do studne na oceľovom alebo syntetickom závesnom lanku, na ktorom čerpadlo zostane. Určite ho nevešajte na hadicu alebo na prívodný elektrický kábel. Samozrejmosťou tiež je, aby bolo lanko odolné voči vlhkosti, vzhľadom na to, že časť bude neustále ponorená vo vode.
  • Čerpadlo musí byť pod vodnou hladinou , pretože motor je chladený čerpanou kvapalinou. Výnimkou sú čerpadlá s chladiacim plášťom, ktoré môžu pracovať aj čiastočne vynorené. Zároveň čerpadlo nenechajte úplne na dne, ale aspoň 50-80 cm od dna vŕtanej studne (a aspoň 30 cm od dna kopanej studne), a to kvôli víreniu a nasávaniu prípadných nečistôt a kalov.

Tipy na inštaláciu čerpadla

Pred samotnou inštaláciou čerpadla ideálne prekontrolujte vrt spustením kontrolného valca alebo rúrky s rovnakým priemerom. Vďaka tomu zistíte, či čerpadlo po svojej ceste dole nenarazí na steny studne a predídete zbytočnému poškodeniu. Overíte si tiež hĺbku vrtu a či máte dostatočne dlhé výtlačné potrubie a prívodný kábel. Väčšinou mávajú dĺžku 20-30 metrov, takže pre hlbšie studne si nechajte kábel predĺžiť priamo v obchode, nech máte istotu, že je prípadný spoj správne utesnený.

Pred spustením ho ale nezabudnite naplniť vodou, pretože čerpadlo nesmie bežať nasucho . Potom už ho môžete hneď začať používať. Pokiaľ sa jedná o prvé odčerpávanie vody z nového vrtu, je dobré pred použitím urobiť rozbor vody av prípade potreby vrt vyčistiť.

Správne nainštalované a prevádzkované čerpadlo nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu . Zhruba raz za rok skontrolujte jeho funkčnosť a raz za 5 rokov vyčistite vrt. Znečistený vrt by totiž mohol zaniesť čerpadlo a zničiť ho.

Ak potrebujete poradiť s vŕtanou či kopanou studňou, neváhajte sa na nás obrátiť s otázkou, radi vám pomôžeme.

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.