Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako zapojiť akumulačnú nádrž na dažďovú vodu?

22.2.2023

Zberná nádrž na dažďovú vodu je užitočná vec. Ušetrí vám peniaze (minimálne) za vodu na zálievku záhrady, umývanie auta a dokáže nahradiť až 50 % pitnej vody využitej v domácnosti. Zaujíma vás, ak vyzerá osadenie, montáž a zapojenie nádrže na pozemok?

Akú akumulačnú nádrž vybrať? Zapojenie plastovej zvládnete aj svojpomocne

K správnemu výberu potrebujete najskôr zaistiť dostatok informácií o svojom pozemku. Na akom podloží leží? Vyskytuje sa u vás spodná voda? Na čo všetko chcete využívať dažďovú vodu? Podľa toho zvolíte veľkosť a typ nádrže. Za nás odporúčame samonosnú plastovú nádrž na vodu. Na rozdiel od betónových nádrží je jednoduchá na prevoz, inštaláciu aj údržbu. Zvládnete ju zapustiť svojpomocne - teda ak budete mať po ruke 2 alebo 3 pomocníkov.

„Samonosná" znamená, že pri inštalácii nepotrebuje obetónovať a vďaka svojej konštrukcii zvládne odolať aj tlaku spodnej vody, ktorá na nekvalitných nádržiach dokáže spôsobiť praskliny a deformácie dna.

Výkopové práce

Najskôr je potrebné vyhĺbiť jamu, ktorá bude na každej strane približne o 30 cm širšia než samotná nádrž a minimálne o 10 cm hlbšia. Aj pri výkopových prácach platí, že si ich môžete zariadiť sami pomocou lopaty a možno aj minirýpadla alebo si na pomoc zavoláte odborníkov, ktorí vám ušetria prácu aj čas. Malý tip - nenechajte si všetku prebytočnú zeminu odviezť, za nejaký čas sa vám bude hodiť pri dosypaní, keď si zemina v okolí nádrže sadne a zníži sa.

Samonosnú plastovú nádrž zvládnete zapojiť svojpomocne, v prípade sklolaminátových alebo betónových nádrží potrebujete pomoc odborníkov. To isté platí pri zváranej retenčnej nádrži, ktorá potrebuje okolo plášťa navyše obetónovať.

Zapustenie akumulačnej nádrže

Na začistené a zarovnané dno nádrže patrí podsyp, väčšinou štrk. Keď do jamy uložíte retenčnú nádrž, postupne ju začnite obsypávať a zároveň do nej napúšťajte vodu, aby sa nehýbala a udržala si stály tvar. Naplniť ju stačí približne do jednej tretiny. Na zásyp nepoužívajte výkopovú zeminu, ílovitú pôdu alebo ostré kamene, inak si s najväčšou pravdepodobnosťou nádrž poškodíte. Najčastejšie sa využíva štrk s frakciou 8/16 mm, ktorý najlepšie eliminuje zemné tlaky. Kvôli poškodeniu si dávajte pozor aj na to, aby usadenie prebiehalo bez nárazov, a pri zasypávaní nepoužívajte mechanické pechovacie stroje. Ideálne postupujte po 30 cm vrstvách a vždy všetko starostlivo ručne upechujte.

Pripojenie potrubia

Hneď ako je nádrž zasypaná štrkom, prichádza na rad montáž potrubia, kopule a poklopu. Spád prítokového potrubia a zvodov musí byť aspoň 1 %, teda 1 cm na 1 m dĺžky potrubia. Do nádrže sa tiež napájajú potrubia s prepadom, ktoré vedú do vsaku alebo do kanalizácie na dažďovú vodu. Otvory sú na nádrži väčšinou už pripravené z výroby a nemusíte si robiť starosti s vŕtaním (čo ani neodporúčame).

Ak chcete využívať dažďovú vodu aj v domácnosti, potrebujete potrubia a rozvody, ktoré povedú do domu. Podmienkou je, aby bol okruh pre dažďovú vodu nezávislý od okruhu pre pitnú vodu - tieto dva prívody sa nesmú miešať. Súčasťou rozvodov je obvykle domáca vodáreň alebo expanzná nádoba, ktorá rozvádza vodu po dome.

Napojenie čerpadla a filtrácia vody

Ak nemáte vodáreň, ďalšou možnosťou je ponorné čerpadlo priamo v retenčnej nádrži, napríklad s integrovaným tlakovým spínačom (štart/stop), spolu s ochranou proti chodu na sucho. Konkrétny výber záleží od využitia dažďovej vody. Iné čerpadlo zvolíte pri využití vody na zálievku, iný typ zase pri využití vody v domácnosti. A aj keď má čerpadlo svoj vlastný filter na hrubé nečistoty, lepšie je pridať ďalší filtračný kôš v nádrži alebo filtračnú šachtu pred nádrž.

Pri procese pomôže spoľahlivý dodávateľ aj dotačný program

Vďaka dotačnému programu OBNOV DOM získate na vybudovanie systému na zadržiavanie a využívanie dažďovej vody až 60 % nákladov späť. A to už nie je zanedbateľná výška. Ak nechcete alebo nemôžete riešiť starosti okolo akumulačnej nádrže, zariaďovania dotácií a všetkých prác, obráťte sa na spoľahlivého dodávateľa, ktorý si to vezme na starosť a zariadi všetko potrebné, aby ste mohli uľaviť rozpočtu a využívať viac dažďovej vody.

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.