Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Ako odstrániť zápach z čističky

23.2.2023

Domáce čističky odpadových vôd predstavujú alternatívu k obecnej kanalizácii, žumpám a septikom. Využívajú sa predovšetkým tam, kde je napojenie na kanalizáciu drahé alebo nemožné. Údržba je síce pomerne nenáročná, avšak stále nejde o bezúdržbové zariadenie. Prečítajte si, čo robiť, ak čistička začne zapáchať.

Údržba čističky odpadových vôd

Aby sa lepšie hľadal zdroj problému, je ideálne poznať princíp fungovania domácej ČOV. Za prečistenie odpadovej vody sú z veľkej časti zodpovedné baktérie v čističke. Keď to zjednodušíme, voda najprv prejde cez filter a zbaví sa hrubých nečistôt a následne sa do práce pustia baktérie, ktoré rozkladajú organické látky. Z čističky potom vyteká z 97 % očistená voda.

Ako odstrániť zápach z ČOV? Najprv nájdite príčinu

Príčin zápachu, ktorý sa tiahne okolo čističky, je niekoľko. V prípade, že zápach vychádza priamo z ČOV, hľadajte problém v chode domácnosti alebo v mechanike samotnej čističky.

Čistička je preplnená

Každá ČOV dokáže obslúžiť len určitý počet osôb, na ktoré je dimenzovaná. Krátkodobé preťaženie zvládne, ale ak je poddimenzovaná a jej kapacita nezodpovedá počtu osôb v domácnosti, počítajte s problémami - a šíriaci sa zápach je ten menší z nich. Čistička totiž nezvláda odbaviť väčšie množstvo odpadových vôd, rozkladné procesy sa spomaľujú a nahromadené splašky začnú zapáchať. Môže sa tiež stať, že nahromadená voda vyplaví baktérie z čističky von a vy potom musíte zaobstarať novú násadu mikroorganizmov. Vyhnite sa preto nárazovej nadmernej spotrebe vody, ako je napríklad pranie týždennej bielizne.

Do čističky sa dostala kontaminovaná voda

Čistička funguje vďaka biologickému procesu a s tým sa spájajú aj niektorá obmedzenia týkajúce sa látok, s ktorými si príroda neporadí. Vyhnite sa používaniu silných chemikálií, ktoré likvidujú baktérie v čističke. Ide predovšetkým o rôzne dezinfekčné prostriedky na báze chlóru, závesné WC bloky, bežné tablety do umývačky obsahujúce soli, pracie prášky s obsahom uhličitanov a podobne. Problémom je tiež vylievanie použitého oleje a tuku do odpadov, alebo dokonca vypúšťanie odpadovej vody z kondenzačného kotla. V takých prípadoch baktérie uhynú a opäť musíte riešiť novú násadu.

Čistička potrebuje odkaliť

Dostatočné prevzdušnenie je podmienkou pre správne fungovanie čističky. Preto je dôležitou súčasťou čističky dúchadlo, ktoré privádza vzduch do aktivačnej časti s baktériami. Ak je dúchadlo zakalené alebo má zanesené filtre, nefunguje, ako má, a odpad v čističke zahníva.

Pravidelné odkalovanie je súčasťou údržby čističky a vykonáva sa približne raz alebo dvakrát ročne. Práve kal sa môže stať príčinou spomalenia rozkladných procesov a zdrojom zápachu. Prebytočný kal odčerpá autorizovaná servisná služba, prípadne to môžete vykonať svojpomocne s ponorným kalovým čerpadlom. Fekálne vozidlo nie je potrebné, množstvo kalu je omnoho menšie než napríklad pri žumpe (približne 1-1,5 m3).

A ako spoznáte, že už je potrebné čističku odkaliť? Priehľadnú nádobu naplňte približne litrom vody z aktivačnej komory čističky. Nechajte vodu aspoň 30 minút odstáť a pozorujte, koľko kalu sa v nádobe usadilo. Ak tvorí viac než polovicu objemu, je najvyšší čas prebytočný kal odčerpať.

Zápach nie je pri nádrži, ale v domácnosti

Ak sa zápach tiahne z potrubia po spláchnutí alebo pri vypúšťaní vane, na vine môžu byť zanesené rúrky, znečistený sifón alebo nefungujúce odvetrávanie odpadov. To okrem odvetrávania slúži na vyrovnávanie tlakov v potrubí, napríklad pri splachovaní alebo vypúšťaní vane. Ak sa upchá, začne sa pri spláchnutí tečúca voda správať ako piest a nasáva vodu zo sifónov. Spoznáte to podľa toho, že sifón začne prebublávať, vyčerpá sa voda z uzávery a odpady zapáchajú do doby, než do umývadla alebo vany (a do sifónu) opäť nenapustíte vodu.

V každom prípade je nepríjemný zápach jednoznačným znamením toho, že čistička odpadových vôd nefunguje správne. Našťastie je zistenie príčiny jednoduché a máte len niekoľko procesov, ktoré skontrolovať. Skontrolujte kapacitu čističky, množstvo kalu a prípadne aj zloženie čistiacich prostriedkov, ktoré doma používate.

Dajte tiež čističke - respektíve baktériám - dostatok času na nápravu. Predsa len sa jedná o živý organizmus. Pri podobných problémoch sa zamerajte na pravidelnú údržbu domácej ČOV a ušetríte si množstvo následných starostí a práce.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.