Najväčší e-shop s nádržami v SR
Pre domkarov, remeselníkov a domácich
majstrov čo majú jasno

Potrebujete poradiť?
Volajte na: +421 903 572 985
Alebo napíšte: obchod@lacne-nadrze.sk

Nákupný košík
0 položiek za 0,00 €
vrátene DPH

Aký veľký septik zvoliť pre 4 osoby k rodinnému domu?

23.7.2022

Výber správnej veľkosti septiku je dôležité rozhodnutie. Zlý výber vám znepríjemní život v dome či na chate a zvýši náklady na jeho prevádzkovanie. Prečítajte si, ako správne zvoliť objem septiku, aby ste si nemuseli robiť žiadne starosti navyše.

Žumpa alebo septik?

Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Tak sa na to pozrime. Septik často v bežnej reči býva synonymom pre žumpu. To je však omyl:

  • Septik je viackomorová nádrž s pieskovým či biologickým filtrom, ktorý dokáže odpadové vody prečistiť v podobnej kvalite ako domáca čistiareň odpadových vôd.
  • Žumpa (jímka) je jednokomorová nádrž na odpadovú vodu z domácnosti. Musí sa pravidelne vyvážať a nemá žiadny odtok.

Ako funguje septik?

Septik funguje na princípe postupného usadzovania nečistôt. Najčastejším typom, s ktorým sa stretnete je trojkomorový. Odpadová voda postupne preteká tromi komorami, v ktorých sa zbavuje nečistôt. Za poslednou sa nachádza filter, z ktorého voda putuje do vsaku, kanalizácie alebo povrchových vôd. Oproti nádrži je vybudovanie septiku komplikovanejšie, pretože má väčšie nároky na priestor ako obyčajná nádrž. Potrebujete k nemu projekt, povolenie a v prípade vsakovania vody do pozemku aj hydrogeologický posudok.

Vybudovanie žumpy je síce o niečo jednoduchšie, ale nedochádza v nej k žiadnemu čisteniu odpadových vôd. Tým pádom sa v nej odpady iba hromadia a celú žumpu musíte pravidelne vyvážať. Oproti tomu v septiku dochádza k čisteniu vody, ktorú môžete vypúšťať do povrchových a podzemných vôd a nechávate vyviezť iba raz ročne kal.

Výpočet veľkosti septiku

Najjednoduchší výpočet potrebného objemu septiku získate pomocou troch premenných:

V = a × n × q × t (m3)

V je celkový objem septiku, ktorý chcete zistiť,

a je tzv. súčiniteľ kalového priestoru, najčastejšie je to hodnota 1,5, ktorá udáva navýšenie objemu septiku o 50 %,

n je počet osôb v domácnosti,

q je priemerná spotreba vody v m3 na osobu za jeden deň,

t je časový interval, počas ktorého budete septik vyprázdňovať.

 

Obvyklá veľkosť septiku k rodinnému domu pre štvorčlennú rodinu sú 3 - 5 m3.

Tieto výpočty sú dokonca dané normou. Na výpočet môžete využiť aj jednoduchú kalkulačku, ktorá vám pomôže s výpočtom aj v prípade, že potrebujete septik pripojiť k firme, hostinci alebo ubytovni.

Veľkosť septiku k rodinnému domu

Pri výbere veľkosti septiku teda berte do úvahy to, koľko osôb ho bude využívať a ako často bude v aktívne využívaný. Ak ho chcete k rodinnému domu, kde trvale žije štvorčlenná rodina, obzerajte sa po septiku minimálne s objemom 3 - 5 m3. Ak ho chcete inštalovať na chatu bez celoročnej prevádzky, vystačíte si s 3 m3.

Okrem veľkosti sledujte pri výbere konkrétneho septiku ďalšie parametre:

  • Kvalitu plastového materiálu, konštrukciu a spôsob vystuženia
  • Izolačné vlastnosti na ochranu kvality spodných vôd
  • Náročnosť opravy, manipulácie a inštalácie septiku
  • Kam s prečistenou vodou

 

Cena septiku k rodinnému domu alebo k chate sa zásadne líši podľa požadovanej veľkosti. Svoju úlohu samozrejme zohráva aj typ septiku, výrobcu a príslušenstva. Všeobecne sa dá povedať, že za samotný septik k rodinnému domu zaplatíte približne 1000 EUR bez DPH.  Nesmiete zabudnúť aj na výdavky spojené s realizáciou stavby. Budete potrebovať napríklad hydrogeologický posudok, projekt, povolenie, dopravu a stavebné práce.

Časť nákladov môžete ušetriť aj správnym výberom samotného septiku. Napríklad tento trojkomorový septik s nerezovými výstuhami nepotrebuje betónovávať, čo vám ušetrí čas aj finančné prostriedky.

Potrebujete poradiť? Sme odborníci s praxou, ktorí vás prevedú od A do Z. Poradíme vám a dáme tipy, aký septik vybrať.

 

Späť na blog

Kontakty:
 Lacne-nadrze.sk

Mobil: +421 903 572 985
od 7:30 do 16:00

E-mail: obchod@lacne-nadrze.sk
Web: www.lacne-nadrze.sk

Facebook
Napíšte nám/dopyt:
* Zaškrtnutím tohto poľa vyjadrujem svoj slobodný a informovaný súhlas so spracovaním odoslaných osobných údajov (meno, email, telefon, adresa) pre potreby vypracovania odpovede.

Správcom odoslaných údajov je spoločnosť DAX Trade SK s.r.o. Údaje slúžia výhradne pre vypracovanie reakcie na prijatú požiadavku a nebudú poskytnuté tretej osobe. Údaje budú uložené po dobu nutnú pre spracovanie reakcie.